01_chleb

Chyba najprostszy przepis na bezglutenowe pieczywo, jaki można znaleźć w sieci- tak przynajmniej twierdzi Dorota z Moje Wypieki. Trudno się z nią nie zgodzić- przekonał mnie, by upiec swój pierwszy, bezglutenowy chleb. Mój chlebowy debiut na 100 dni diety bezglutenowej! Teraz zerokim łukiem będę omijała regały z waflami ryżowymi i kukurydzianymi, ufff…

Składniki:

200g mąki gryczanej

100g mąki jaglanej

100g mąki ryżowej

100g mąki ziemniaczanej

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki słonecznika łuskanego

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka sezamu

2 łyżki kminku

1 łyżka soli

14g suchych drożdży

2 szklanki letniej wody

Przygotowanie:

1_Do dużej miski wsypujemy po kolei mieszankę mąk (gryczanej, jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej). Dodajemy siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam i kminek. Wsypujemy sól i drożdże. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Wlewamy letnią wodę i ponownie, dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy płótnem i odstawiamy na ok. 20 minut, pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.

2_Formę do pieczenia o wym. 8x27cm smarujemy od wewnątrz tłuszczem i posypujemy mąką.

3_Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Odstawiamy na kolejne 20 minut, oczywiście pod przykryciem.

4_Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230ºC.

5_Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na 50-60 min.

6_Wyjmujemy chleb z piekarnika, foremkę stawiamy na kratce do wystygnięcia, następnie wykładamy bochenek na papier.

7_Po wystygnięciu chleb gotowy do spożycia.

Polecam z hummusem, oliwkami i pieprzem 🙂 Na zdrowie!

01_2 01_3

Dodaj komentarz