Chyba najprostszy przepis na bezglutenowe pieczywo, jaki można znaleźć w sieci- tak przynajmniej twierdzi Dorota z Moje Wypieki. Trudno się z nią nie zgodzić- przekonał mnie, by upiec swój pierwszy, bezglutenowy chleb. Mój chlebowy debiut na 100 dni diety bezglutenowej! Teraz zerokim łukiem będę omijała regały z waflami ryżowymi i kukurydzianymi, ufff…
Składniki:
200g mąki gryczanej
100g mąki jaglanej
100g mąki ryżowej
100g mąki ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika łuskanego
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka sezamu
2 łyżki kminku
1 łyżka soli
14g suchych drożdży
2 szklanki letniej wody
Przygotowanie:
1_Do dużej miski wsypujemy po kolei mieszankę mąk (gryczanej, jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej). Dodajemy siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam i kminek. Wsypujemy sól i drożdże. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Wlewamy letnią wodę i ponownie, dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy płótnem i odstawiamy na ok. 20 minut, pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
2_Formę do pieczenia o wym. 8x27cm smarujemy od wewnątrz tłuszczem i posypujemy mąką.
3_Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Odstawiamy na kolejne 20 minut, oczywiście pod przykryciem.
4_Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230ºC.
5_Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na 50-60 min.
6_Wyjmujemy chleb z piekarnika, foremkę stawiamy na kratce do wystygnięcia, następnie wykładamy bochenek na papier.
7_Po wystygnięciu chleb gotowy do spożycia.
Polecam z hummusem, oliwkami i pieprzem 🙂 Na zdrowie!