04_bananowy chlebek

Tym razem zaryzykowałam i przeczytałam przepis, 2 razy. Nawet pokusiłam się o pewne modyfikacje- w oryginale bananowy chlebek pieczony jest z mąki pszennej, a to trochę nie ta bajka. Zamiast tego- mój sprawdzony mix mąk do ciasta- gryczana+jaglana. I szansa dla rodzynek, które uratowały (przynajmniej wizualnie) ostatni pudding ryżowy. Coś od siebie- odrobina korzeni. W kompozycji słodko- słonej z solonymi migdałami i kawą- umila początek „białej” Wielkanocy…

Składniki:

4 dojrzałe banany

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki jaglanej

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju kokosowego

garść rodzynek (albo daktyli)

garść migdałów solonych

łyżeczka sody

szczypta soli

szczypta cynamonu

szczypta imbiru

szczypta zmielonych goździków

Przygotowanie:

1_W pierwszej misce blendujemy banany, jogurt oraz olej kokosowy.

2_W drugiej misce mieszamy ze sobą: mąkę gryczaną, jaglaną, sodę, sól i przyprawy (do smaku, według własnych preferencji smakowych).

3_Do pierwszej miski (z produktami wilgotnymi) dodajemy stopniowo mieszankę z miski drugiej (produkty suche), mieszamy.

4_Siekamy wybrane bakalie i dodajemy je do powstałej masy, oczywiście mieszamy wszystko razem.

5_Rozgrzewamy piekarnik do 180º C.

6_Do foremki (8x27cm) wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika na 50-60 min.

7_Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.

Polecam słodki chlebek w połączeniu z solonymi migdałami oraz ciemną kawą- smacznego! 🙂

04_2 04_3 04_4 04_5 04_6 04_8 04_7

Dodaj komentarz